LADA szelephézag állítás

Igornak a megvásárlása óta fordulatszámfüggő csattogás hallatszott a motorjából. A hétvégén rászántuk magunkat a szelephézag beállítására. Amikor belenéztünk a motorba, szörnyű látvány fogadott minket.


Igort egy kedves, alkoholista, munkanélküli családtól vásároltam az Alföldön. Ennek fényében nem is értem, hogy mire számítottam. Intő jelnek kellett volna annak is lennie, hogy kaptam hozzá ajándékba egy teljesen jelöletlen, 5 literes műanyagkannában valamilyen kétes eredetű olajat.
A vezérműtengely házát 1-2 milliméter vastagságú olajos, zsíros és elszenesedett kátrányréteg borítja. Feltételezem, hogy a motor többi részén is hasonló mocsok lehet. Hogy mi mindent kibír egy ilyen LADA motor… Ez fantasztikus. :) A karbantartás teljes mértékű mellőzésétől más autók már régen elhaláloztak volna. A Barabások cseréltek benne olajat, így a kátrányrétegek között már friss olaj lötyög.
A zsiguli.hu kottája alapján beállítottuk a szelephézagot és megszabadítottuk a karburátort is egy levegő számára teljesen átjárhatatlan légszűrőtől. Kapott Simota sportlégszűrőt. Amikor mindennel végeztünk, az indítózásra szívató nélkül 2000-es fordulaton bőgött fel a teljesen hideg (kb. -5 fokos) motor. Szerencsétlen nem csak a legutóbbi verseny megterhelései, hanem az évtizedes dzsuva alatt is izzadt rendesen. Ettől a pár óra törődéstől szárnyakat kapott. Most már nem csattog, hanem lelkesen dorombol és sokkal-sokkal jobban megy.