MTA II. Hungaroring Kupa: 2:28, felforrt hűtővíz, meg egy hangyász [video]

Helló. Kicsit eltűntünk, igaz? Sok oka van ennek, de most nem mennék bele. A lényeg, hogy az Igor ezúttal a Hungaroringen járt.

A helyszínre jutásom sem volt a szokásos, ugyanis ezúttal csak a vezetőülés volt az Igorban. Körpályára minek navigátor, ugye. Dénes megbeszélte egy barátjával, hogy az felvesz engem Ecseren. Egyáltalán nem sejtettem, hogy milyen autóval fog érkezni Bálint, én valamilyen kisteherautóra számítottam, amivel Holczi szokott jönni az FRT futamokra. De aztán ehelyett egy zöld Impreza kombi jött át a sorompón, amit felismertem az Igor utolsó próbájának videójáról. Jó hangulatban jutottunk el a Hungaroringre, ahol Dénes már bőszen szerelte fel a pályára való kerekeket. Volt még egy pár percünk az autóknak fenntartott idő kezdetéig, nézelődtem, fotóztam a parkolóban.

A legnagyobb csődület mindenképpen Josh Cartú Ferrari 458 Specialéja körül volt, de sok Porsche is volt, mindenféle Toyoták, meg egy Radical. (Megjegyzés: a Radical talán a legkeményebb sportautó, ami még rendszámot kaphat.) Amúgy egy párhuzam az FRT és a Time Attack között: itt is a két legnépszerűbb típus a BMW 3-as szériája és a Mitsubishi Lancer. Csak a Ladák száma különbözik, a vörös lobogót egyedül az Igor vitte a pályán.

A nevezési listán a legnagyobb meglepetést az okozta számomra, hogy Karotta (Bazsó Gábor, tévés majom és egykori autós újságíró) kihozta a Ringre a Hangyászt. Aki nem ismerné: a Hangyász egy Datsun 260Z alapú, korhű pályaversenyautó, amiben egy jelenleg 331 lóerős Nissan VQ35 motor dolgozik (a 350Z-ből lehet ismerős). Ja, és megkapta az Év Épített Autója díjat a Speedhunters nemzetközi tuningoldaltól. Egy világméretű mezőnyben ez nem kis dolog.

Szóval, miután az Igorra felkerültek a slick gumik, indulhatott a körözés. Az első mért kör rögtön jól sikerült, annyira, hogy még a kommentátor is megemlítette a piros Ladát. 2:28 volt a köridő, de Dénes úgy érezte, túl vannak fújva a gumik. Leengedett belőlük, aztán jöhetett a második menet. Az idő nem lett jobb, ráadásul egy másik probléma is felütötte a fejét. Felforrt a hűtővíz, de annyira, hogy minden gázadásra komoly mennyiségű gőzzel válaszolt a hűtőközeg. Innen nem lehetett tovább erőltetni, maradt a bámészkodás és a fotózás.

Nem most voltam először a Hungaroringen, de most nagyon más volt, mint sok évvel ezelőtt a World Series by Renault futamon. Sokkal kisebb volt a zsúfoltság és a szigor, be lehetett menni a bokszutcába és a pitwallról bámulni az autókat. Bálinték még a versenyindító toronyba is felmásztak. És mindenekelőtt: csodálatos a naplemente a Hungaroringről. Akár a bokszutcában, akár mögötte. A különbség annyi a két állapot között, hogy utóbbinál látni lehet a budai dombokat, előbbinél viszont csillog a beton és az aszfalt, és minden sárga fényben úszik.

A nap végén még jött egy nagy meglepetés: vontatókötélen tért vissza a bokszba a Hangyász. A letérdelés oka prózai, nevesül elfogyott a benzin… Karotta azért így is megszerezte a Race 2 kategória második helyét.

Hazafelé az Igor technikai kísérettel utazott, mi meg az Imprezában átéltünk pár őrült pillanatot a Hungaroring melletti kanyargós utakon. Nem véletlenül tartják itt a Szilveszter Ralit, tényleg remek a vonalvezetés.

Jobbulást kívánok az Igornak!